Graviditet & förlossningar

Graviditeten är en tid då kvinnan kan ta i akt att varva ner och “göra” mindre, “känna” mer och tillåta sig att bara “vara”. Förlossningar kan vara fantastiska, men är något som de flesta har en rädsla inför, antingen på grund av vad de själva eller någon annan upplevt, eller vad som gestaltas i TV- och filmproduktionernas versioner av förlossningar.

För dig som vill uppleva en mer avslappnad och trygg förlossning, rekommenderas varmt att anlita en doula som är med före och under förlossningen som ett emotionellt stöd. Du kan läsa mer om våra Doulatjänster här och även besöka ODIS “Organisationen för Doulor i Sverige”'s egen hemsida.

Vi rekommenderar också filmen Orgasmic Birth, som presenterar en ny möjlighet för oss. Vi kan ha en skön, eller åtminstone skönare och mer avslappnad förlossning än vad som tidigare presenterats som det enda alternativet. Läs också gärna Susanna Heli’s bok Föda utan rädsla, det är en enkel och betryggande bok, om att det är möjligt att själv påverka upplevelsen av sin förlossning.

Naturlig förlossning 
Den som ifrågasätter det klassiska tillvägagångssättet kring graviditet och förlossning, och vill “föda naturligt”, som förr i tiden, fast med nutidens kunskap, kan söka reda på de alternativ som finns inför, under och efter graviditeten. Kanske är är du nyfiken på att ha med en doula (emotionellt förlossningsstöd), göra en lotusfödsel (sen avnavling, först när moderkakan fötts fram) och bekanta dig med placentophagy (förtäring av moderkakan)? Kanske är du nyfiken på de naturliga smärtlindringsmetoderna som finns, och vad dessa kan vara bra för. Du kan kontakta oss för en konsultation med massage, där vi också går igenom ifall du har några funderingar kring de här frågorna. 

Förberedande 
För dig som vill bli gravid (snart, eller om flera år), förebygga en frisk, naturlig, gravid kropp och föda så naturligt som möjligt, finns det böcker du kan läsa, produkter du kan skaffa, behandlingar du kan göra, information och inspiration du kan samla. Läs gärna om våra bok- och produkttips för gravida under Tips & länkar. Att mjukgöra kroppen och släppa på spänningar innan du blir gravid, är en bra förberedelse. Du är varmt välkommen på någon av våra sessioner för det. 

Oavsett du är gravid i dag, redan har avklarat en eller flera graviditeter, ännu inväntar att bli gravid, eller inte tänkt bli gravid över huvudtaget, så har du en relation till det här med graviditeter och förlossningar. Fastän vi idag inte får visdomen till oss direkt från våra mödrar eller mormödrar, då de kanske fötts på samma omedvetna sätt som vi, så finns kunskapen kvar. Här har vi samlat flera av “de naturliga alternativen”. 

Lösgöra spänningar i och runt bäcken och underliv 

Mjukgöra magen och organen inför graviditet 

Föda med doulastöd för att göra din förlossningsupplevelse många gånger mer positiv 

Information om moderkakan och sen avnavling 

Gravidyoga förbereder dig för förlossningen - tips på lärare under Gravidyoga 

Hormonyoga och Mediyoga kan balansera upp dina hormoner inför en graviditet - få tips på lärare under Tips & länkar 

Böcker inför, under och efter graviditet - se tips under Tips & länkar 

Moderskap

Alla har en mamma. Det var i mamma vi växte till och mamma var för de flesta av oss den vi spenderade mest tid med efter födseln. Alla kommer kanske inte att bli mödrar, men vi utgår från att du som letat dig till denna sida är det, eller funderar på att bli det. Att bli mamma innebär många fantastiska saker. Bland annat har du möjlighet att ge ditt barn goda förutsättningar för att leva ett hälsosamt liv. Här får du inspiration till hur du kan göra medvetna val som förälder. 

Vi kvinnor har den inneboende intuitionen att känna vad våra barn behöver, behov som ändras i varje stund. Läser vi föräldramagasin så är rekommendationerna ofta motsägelsefulla och rönen pekar åt olika håll i varje nummer. Det är just för att det finns lika många svar som det finns barn och sekunder. Detta kan vara enerverande för den som bestämt sig för att “göra allt rätt” för sina barn. Att lita på intuitionen är oftast det som ligger närmast sanningen.

Ändå står vi där en dag, och inte bara en dag, utan många gånger, och vet inte vad vi ska göra för att tillfredsställa våra barns behov. Kan det bero på att vi befinner oss i den konstgjorda värld vi ändå lever i? Där tillsatser, kemiska och giftiga ämnen hamnar i våra kroppar, och därmed i våra barns kroppar? När du druckit en läsk, eller ätit hårt besprutad mat, vad hamnar då i din ammande bebis mage? När du “unnar” ditt barn en godispåse, eller kolsyrat vatten som är högglykemiskt och sockerrikt, förväntar du dig då att ditt barn ska agera lugnt? Om din bebis har snuttat på en giftig leksak och börjar gråta, är det egentligen konstigt? Om dina barn suttit framför datorn eller TV’n i flera timmar, tror du att de känner sig naturligt avslappnade och kärleksfulla då? När vi inte är medvetna om konsekvenserna av vad vi och våra barn får i oss och vad vi utsätts för i form av intryck och strålning, så är det inte konstigt om vi inte förstår signalerna när barnen blir stökiga eller ledsna.

Genom att se över våra egna och våra barns rutiner, förenkla och rena våra livsstilar, blir vår intuitiva förmåga en självklarhet, och både vi och våra barn kommer känna sig mer harmoniska. Att äta ren mat, fri från socker, vete och mjölk är en bra start, oavsett du planerar att bli gravid, är gravid, ammar, eller redan har barn. Att få barn som redan vant sig vid en osund diet att ändra sina matvanor kan vara svårt, men med tålamod, och genom att föregå med gott exempel, kommer du att påverka dem också. Ett barn som äter en sådan ren kost, eller en bebis som ammar från en mor som äter rent, får bättre förutsättningar för en jämnare energinivå, humör och dygnsrytm.

“Börja alltid med dig själv” är ett ledord, “ta det steg för steg” ett annat. Nästa steg är att se över de saker som du och dina barn omges av. Bär ni hårt besprutade kläder, har leksaker och möbler som är flammskyddsbehandlade, bor med nymålade väggar i nybyggda hus, eller i riktigt gamla hus med både väggar och saker som innehåller mögel eller bakterier? Bor ni vid en hårt trafikerad väg med mycket avgaser, eller intill en radiomast? Går ni alltid med mobilen påslagen och tätt inpå kroppen? Allt detta påverkar er och ju mer du kan skala bort av detta, ju renare kroppar och sinnen kommer ni ha, och ni kommer känna er mer harmoniska. Ett steg i taget.

Kolla på våra Tips & länkar för att hitta bland annat ekologiska produkter och börja ta steg mot ett renare liv redan i dag! Vill du se över din kosthållning och få tips på hur du kan äta för att leva renare och hälsosammare? Boka en session med t.ex. magmassage, så går vi igenom det med dig under sessionen.